martes, 12 de mayo de 2015

Entrevista candidats a l'alcaldía de Castelldefels. Antoni Casas, cap de llista d'ERC Castelldefels

Entrevista a Antoni Cases, candidat a l'Alcaldia de Castelldefels per ERC Castelldefels.

Veí de Castelldefels des de 1995 i militant d'ERC des de l'any 2003, és habitual veure-ho al poliesportiu de Can Roca, on li agrada nedar i córrer pel passeig Marítim de la nostra ciutat. Va treballar de 1998 a 2006 a una assessoria de Castelldefels i actualment de Tècnic de justificacions i auditoria de projectes R +d + i, a Barcelona, a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses per la UB
Màster en Gestió Pública Avançada per la UB
Màster en Direcció financera i Comptable de l'Empresa per l'IDEC de la UPF.
Màster Tributari en el REAF.

-Perquè vol ser alcalde de Castelldefels?

Per vocació de servei als ciutadans de Castelldefels, que es mereixen que l’Ajuntament es preocupi pels seus problemes diaris. 

-Què ha canviat en els últims 4 anys a la ciutat, que ha millorat i que ha empitjorat?

No han canviat ni un nivell d’atur que no baixa significativament ni la manca de perspectives i d’il·lusió col·lectiva.  Sí que ha canviat la percepció de que no es pot treballar d'esquenes a la ciutadania i que s'ha de comptar amb ella alhora de prendre decisions.

-A nivell municipal, s'hauria de votar al partit oa la persona?

El candidat pot marcar el to i fa de portaveu, però és el partit qui aporta la major part de l’esforç, de la visió global de ciutat i de país i és qui hi ha darrera de l’acció de govern. No ens enganyem, encara que alguns amaguin les sigles, el candidat mai no treballa sol.

-Creu que una persona que no viu a la ciutat per la qual treballa està capacitada (no parlem de currículum o experiència laboral) per prendre decisions que afecten a tota la ciutadania?

Si bé no es pot dir que la incapacita, sí que resulta contradictori. Fer d’alcalde vol dir conviure amb els teus veïns, escoltar-los i construir un projecte junts.

-Quines mesures prendrien per fomentar la creació d'ocupació?

A mitjà i llarg termini, cal treballar per fer de la nostra ciutat un lloc atractiu per a les empreses, la prioritat és diversificar l’economia de Castelldefels per evitar que depengui només del turisme. I si parlem de turisme, cal aprofundir també en quin model ens convé més, no n’hi ha prou que sigui el nostre motor econòmic, cal que també sigui sostenible. A curt termini, caldrà preveure ajuts efectius a l’emprenedoria i l’autoocupació, i això vol dir facilitar recursos, orientació, tràmits administratius i espais. La formació és una de les nostres grans preocupacions, cal focalitzar-la millor, atenent a les característiques dels destinataris. I, finalment, els plans d’ocupació.

-I per al comerç local?

Castelldefels ha crescut molt els darrers anys i en part, s’ha perdut la sensació de ser un poble. I això el comerç local ho nota. Cal implicar-hi tota la ciutadania per tal de recuperar el comerç de proximitat i cal treballar molt estretament amb els comerciants ja que no hi pot haver una ciutat viva sense ells. S’han de millorar molt les zones de vianants per afavorir que connectin barris entre ells i cal que els comerciants, si consideren que el necessiten, puguin trobar assessorament comercial. És imprescindible també treballar un bon pla de mobilitat que posi les coses fàcils als clients: aparcament, transport públic... en aquest sentit, recordem que la Taula de la Mobilitat encara no s’ha constituït i considerem que el comerç local hi té molt a dir.

-Estem davant l'inici de la recuperació econòmica? A quin preu?

No, no hi estem. On estem és davant d’un cicle electoral, que no ens enganyin. No hi ha recuperació, hi ha la pèrdua constant de poder adquisitiu per part d’una gran majoria, la precarització dels llocs de treball, l’augment escandalós de la desigualtat i un exili econòmic que empeny els nostres joves a marxar. I si no hi fem res, aquesta serà la nova normalitat.

-Quines polítiques d'ocupació aplicarien per acabar amb l'atur al municipi?

Treballant els eixos que ja hem comentat abans: fer de Castelldefels un pol d’atracció per a noves empreses, posar les condicions per tal que l’emprenedoria sigui una opció viable, col·laborant activament en la constitució de nous projectes. Per exemple, estudiant una rebaixa de les llicències d’obertura de comerç per a la gent que vol començar de nou.

-Creu que els polítics estan mal pagats?

Doncs depèn. S’està fent molta demagògia amb aquest tema. Jo porto en política des del 2003 i mai he cobrat un duro, al contrari, cada mes pago la meva quota de militant. És escandalós que hi hagi càrrecs polítics que cobrin sous molt per sobre de la mitjana? Sí, ho és. Però també ho seria que no cobressin res. Llavors a la política només s’hi podrien dedicar els rics o els qui poguessin viure de l’aire.

-Quant cobra un polític a Castelldefels?

La majoria dels qui fan política a Castelldefels no cobren. Tota la feina que fan és vocacional i voluntària. Penso per exemple en els meus companys de partit. En qualsevol cas, la remuneració dels càrrecs públics està disponible al web.

-Què opines dels sous vitalicis per als polítics?

Si bé és lògic que els qui han estat escollits per treballar pel bé comú rebin una retribució, que la continuïn perceben un cop acabada la feina, no és de rebut.

-Quina opinió té de la immersió lingüística i que solució creu que és la millor?

Més enllà d’haver permès la supervivència del català, la immersió lingüística ha estat, i encara és, una eina de primera magnitud que assegura la cohesió social a Catalunya i que afavoreix la integració de tots els col·lectius nouvinguts, garantint que es trobin en igualtat de condicions i que no quedin exclosos de la resta de la societat.

-A favor o en contra del dret a decidir?

A favor, naturalment. Catalunya es mereix ser un estat independent. És l’únic camí que ens permetrà gestionar els recursos que nosaltres mateixos generem, que farà viable recuperar drets socials i avançar cap una democràcia avançada on la ciutadania compti.

-Es portarà a terme la consulta sobiranista? si fos així ¿en què ens afectaria? Què faria si les urnes decidissin que Catalunya fos independent?

La consulta no va ser possible per la negativa de l’Estat a pactar-la. D’aquí que les eleccions municipals i el 27S es plantegin en clau plebiscitària. L’escassa cultura democràtica del govern del PP no ha deixat cap altra sortida al clam de llibertat de la ciutadania catalana. Com ens afectaria? D’entrada disposaríem de tots els recursos que es generen a Catalunya, actualment hi ha uns 16.000 milions d’euros anuals que se’ns en van i no tornen. Aquest dèficit està ofegant la nostra economia i en compromet el futur: per exemple, per manca d’infraestructures adequades, Daimler ha decidit no exportar des del Port de Tarragona i Catalunya ha perdut una inversió milionària i tots els llocs de treball que hauria suposat. Si les urnes decidissin que Catalunya es mereix ser independent, el primer seria continuar treballant per tal que el nou país no repeteixi els errors de l’anterior i ningú quedi enrere.

-L'habitatge és un dret o un negoci?

L’habitatge és un dret amb el que alguns han fet un gran negoci. Cal assegurar que tothom té accés a un habitatge que ha de ser digne. I això, naturalment, vol dir acabar amb la vergonya dels desnonaments i la pobresa energètica.

-Hem viscut per sobre de les nostres possibilitats o ens hem deixat enganyar com a "xinesos"?

La gran majoria no hem viscut per damunt de les nostres possibilitats, això és una mentida per criminalitzar-nos a tots de la mala gestió dels qui han arruïnat el país, ja sigui des del govern o des de la banca, de l’acaparament de recursos públics en mans privades que està disparant la desigualtat social fins a límits inhumans i la corrupció.

-Què opina de la Plataforma d'afectats per la Hipoteca i el treball que desenvolupen en defensa dels drets dels ciutadans?

La PAH ha portat esperança als qui ja ho havien perdut tot i ha fet visible la part més vergonyosa d’aquest sistema. Sense la PAH, tant la situació d’emergència habitacional com la sensació de desemparament encara hauria estat pitjor. La tasca que han dut a terme aquests anys és impagable.

-La zona blava / verda de la platja si, no, si però ...?

A la platja els pitjors problemes d’aparcament es donen de maig a octubre. I per solucionar-los, l’actual equip de govern va decidir que el millor que podia fer era no escoltar ningú. Ni el veïnat, ni els comerciants. El resultat és que el nou govern haurà d’intentar reconduir la situació i ser capaç de trobar consensos on el PP ni ho va intentar.

-Educació de qualitat i gratuïta per a tothom?

Naturalment. El talent no té origen, ni sexe, ni classe. I el talent el necessitem tot. En aquest sentit, l’educació pública és un de les principals garants que hi pot haver un futur per a tothom, com a persones però també com a societat. I això és imprescindible si el que pretenem és construir una democràcia avançada.

-Sanitat pública de tots i per a tots?

Si estem d’acord en que no hi ha res més valuós que la vida humana, no ens queda altra que reclamar una sanitat pública de qualitat, gratuïta i universal. Que no deixi ningú enrere. Les tragèdies evitables són les més vergonyoses i també les que ens defineixen com a societat.

-Qui té la culpa que a la resta d'Espanya tinguin tan mal concepte dels catalans i es creen que aquí es persegueix els que no parlen en català?

D’entrada em ve al cap un alcalde de Castelldefels que ha estat reprovat pel Ple municipal per mentir sobre l’ús del català a La Sexta.

-Després dels múltiples casos de corrupció política que estem vivint i les seves tènues o nul·les resolucions i condemnes ... la justícia és igual per a tothom?

La justícia no és igual per a tothom i per arribar fins aquesta conclusió no cal anar als casos de corrupció. Parlem per exemple del superàvit d’aforats, dels indults, de les taxes judicials que ha imposat el Partit Popular per dificultar que els més desfavorits tinguin dret real d’empara judicial, o de la mateixa existència de la monarquia.

-Hi ha corrupció política a l'Ajuntament de Castelldefels? i si és així, ¿què proposa per eradicar-la?

Podem parlar de vicis i de males pràctiques, però si tingués constància i proves de casos de corrupció, ja estarien denunciats als tribunals.

-En cas de guanyar les eleccions municipals, espera tenir els suficients vots per governar en solitari? I si no és així, amb qui estaria disposat a pactar per governar ?. O millor sol que mal acompanyat?

Després d’aquest 24 de maig, el més probable és que ningú tingui prou vots com per governar en solitari. No és nou, el PP ha governat Castelldefels amb 8 regidors de 25, i això vol dir que hi ha altres forces que li han donat suport. Ara mateix és molt prematur parlar de pactes però sí que tenim clar que és necessari un relleu a l’alcaldia i que treballarem per fer-lo possible.
  
-Si guanyen les eleccions Quins grans canvis vaticinen per a la ciutat?

Els grans canvis que proposem per Castelldefels no són dels que surten en una postal. Són canvis que busquen posar els recursos de l’Ajuntament, que és l’administració més propera, realment al servei de la ciutadania. I la primera mesura és aprendre a escoltar. El primer any, el segon, el tercer i el quart. Durant tota la legislatura. Obrir portes i finestres si cal, per tal que la veu dels qui formem part de Castelldefels arribi als qui prenen decisions. I assegurar-nos també, sobretot, que a la nostra ciutat mai ningú quedi enrere, que siguem capaços d’avançar plegats, sense exclusions.

-Quina és la seva quiniela per a les pròximes Eleccions Municipals del 2015? (composició del consistori).

És realment complicat intentat aventurar quina pot ser la composició del Ple Municipal a partir del 25 de maig. La intensitat del moment polític que vivim com a país i com a ciutat fa que les prediccions no tinguin gaire sentit. Del que sí estic segur però, és que la ciutadania reclama canvi i aire fresc a l’Ajuntament.