viernes, 8 de agosto de 2014

La Llegenda del Gar i Got

Diu la llegenda que, un dia molt i molt boirós, un drac bo volava ben tranquil sobre el Massís del Garraf. Anava a visitar una vila encisadora de la qual n’havia sentit a parlar molt, una vila a prop del mar amb un castell dalt d’un turó.  A causa de l’espessa boira, però, el drac es va perdre pel massís.

La Bruguers, una nena molt eixerida que passejava per allí, se’l va trobar i, un cop passat el primer ensurt, es va posar molt contenta quan va saber que el drac anava cap al seu poble, cap a Castelldefels, on les festes populars estaven a punt de començar, i es va oferir a acompanyar-lo.

Quan hi van arribar, la gent del poble també es va espantar molt i van voler atacar el drac, però la Bruguers el va defensar i els va convèncer que era un drac bo i que els protegiria. El drac es va presentar: es deia Gar-i-Got i tenia dos caps, un per vigilar el mar i l’altre per vigilar la muntanya.

Just llavors van arribar els Barons de l’Eramprunyà que, després d’inaugurar les festes, van presidir els balls populars i les justes de soldatsi, tot seguit, van tornar al castell a descansar.
Els llogarencs van seguir gaudint de la festa, inconscients de la presència d’una bruixa malvada que s’amagava entre la gentada i que,amb les seves pólvores màgiques,vaadormir-lostots, tret d’alguns que van aconseguir fugir, cames ajudeu-me, cap al bosc.

El mag del poble, preveient les intencions de la bruixa, va provar d’aturar-la, però la bruixa el va vèncer i va invocar les forces del mal. Aleshores va aparèixer Llucifer, acompanyat de les guardianes de l’infern, que van mostrar la seva força amb balls aterridors.

El Gar-i-Got els va plantar cara, però no va aconseguir derrotar-los.Tampoc no se’n va sortirel cavaller Guifré - comandant delsexèrcits - que va caure presoner de les guardianes.

Llucifer, aparentment invencible, va invocar diables i diablesses que van omplir la plaça i van demostrar el seu poder i maldat amb balls obscens i provocadors. Quan tot semblava perdut, van arribar els soldats i cavallers de la baronia i van lluitar a mort contra aquells éssers malvats.

Malauradament, els soldats també van ser vençuts i Llucifer i la bruixa ja es veien amos i senyors de la contrada. La victòria, per sort, els va durar poc, perquè el mag, que no era mort, va fer ús de la seva màgia per alliberar Guifré, el qual, aquest cop sí, va aconseguir derrotar Llucifer – després d’un combat aferrissat - i el va fer fora de la vila.

Guifré, però, va quedar estès a terra, tocat de mort. La Bruguers va córrer al seu costat i va cridar el Gar-i-Got ben fort perquè l’ajudés. El bon drac s’hi va atansar i, veient que ell no hi podia fer res, va cridar les aloges, les dones d’aigua que viuen a les fonts i estanys de Catalunya i que tenen la capacitat de curar. Les aloges, amb els seus balls guaridors, van salvar la vida aGuifré i, tot seguit, van despertar la gent del poble, que encara dormia pels racons de la vila.

I diu la llegenda que, de contents que estaven, els vilatans van ballar i ballar sense parar, i el Gar-i-Got - el bon drac que els havia ajudat tant com havia pogut - també va ballar i ballar, mentre treia foc per la boca, com fan tots els dracs. Això sí, amb molta cura de no fer mal a ningú!

I vet aquí la llegenda del Gar-i-Got.
Moltes gràcies per haver vingut i fins l’any que ve!