viernes, 18 de agosto de 2017

Els Castellers de Castelldefels fan la millor actuació de la seva història a la seva Festa Major

Avui, em permetreu la llicència d'escriure la crònica de la Diada de Festa Major dels Castellers de Castelldefels com a component de la colla que sóc.


Eren les 18:15h quan sortíem de l'Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels en cercavila a ritme de les Gralles Toc de Vent cap a la Plaça de l'Església, al costat dels Xicots de Vilafranca. A la plaça ens esperaven els Vailets de l'Empordà.

Començàvem la diada amb un Pilar Caminant fins a les portes de l'Església de Santa Maria, un pilar que arrencava els primers aplaudiments d'una plaça en què ja hi havia molta gent esperant expectant una diada que es presagiava històrica.

En primera ronda anunciàvem el nostre castell màxim fins a la data, el 5 de 7. Un castell que havíem descarregat per primera vegada en la nostra història dues setmanes abans a Sitges (carregat al Concurs de Castells de 1994 i en el Concurset de 2016).


El castell pujava tremolós davant el gran repte que suposava i la responsabilitat de fer-ho a la nostra plaça, però amb bones mides. Es col·loquen dosos i les Gralles anuncien que l'Enxaneta està a punt de coronar el castell. En aquest moment, els nervis ens traeixen i el castell comença a tremolar com una canya de bambú assotada pel temporal. Mentrestant, l'Enxaneta fa l'aleta sobre la segona acotxadora i tota la canalla en bloc es llança cap avall, ràpida i fina, mentre el castell es deforma i retorça donant tombs a un costat i a un altre, posant en perill la descarregada. Tot d'una, es fa el buit, el pes desapareix de les teves espatlles i penses 'cau'. Però si alguna cosa ens caracteritza als groc, és que sabem defensar els castells fins al final i mai ens donem per vençuts. I així ho vam demostrar. La pinya va prémer amb totes les seves forces transmetent aquesta força i seguretat als segons, nosaltres als terços i aquests als quarts, en una conjura silenciosa i un pensament únic ... AIXÒ NO ES CAU PELS MEUS COLLONS!!!. Davant d'una plaça plena de gom a gom, que no va parar d'aplaudir i llançar crits d'ànim, els dosos baixen amb calma i serenitat (les batzegades paren) després les quartes (els tremolors desapareixen), terços (comencen els crits d'alegria) i encara amb els segons sobre la pinya, esclata l'alegria d'haver defensat de forma èpica un castell amb el que fa tan sols un any, somiàvem. Un somni que s'ha fet realitat davant la nostra gent.

La colla canta, crida, salta, ens abracem i plorem. Els sentiments estan a flor de pell, fruit de moltes hores d'esforç i compromís. És l'orgull d’una colla petita, però valenta.

Però això no havia fet més que començar. Després d'un preciós i paradíssim 4 de 8 dels nostres germans, els Xicots de Vilafranca i el 3 de 6 amb agulla del Vailets, anunciem un altre dels nostres castells màxims, el 4 de 7 amb agulla. Com ja he comentat abans, estàvem davant la possibilitat de fer la millor diada de la nostra història a casa i anàvem a per totes.


Els segons pugem a la pinya. Després de comprovar que els baixos estan ben quadrats, comencen a pujar els terços i sonen les Gralles. Es col·loquen les quartes, els dosos i comencen a pujar les més petites i valentas de la colla. El castell té bones mides i, encara que la meva rengla s'obre una mica, l'enxaneta corona el castell sense problemes. La baixada es fa segura i a bon ritme, deixant en el centre la majestuosa agulla davant els aplaudiments i crits d'una plaça bolcada amb la colla de la seva ciutat. L'acotxadora comença a baixar ‘des-pa-cito, suave suavesito', sense moure el pilar, després surt la quarta amb un somriure d'orella a orella, amb la sortida de la terços la pinya comença a rugir, l'alegria esclata i tornen els crits, abraçades i càntics. Estàvem a punt de fer història i ho sabíem.

En aquesta segona ronda, els Xicots de Vilafranca ens van delectar amb un fantàstic i treballat 2 de 8 amb folre, mentre que els de l'Empordà descarregaven un lluitat 2 de 6.

Començava la tercera i última ronda i, tot i que el 3 de 7 amb l'agulla era en principi el castell més assajat i descarregat dels tres que presentàvem a plaça, no era el moment de confiar-se, no quan estàvem tan a prop d'aconseguir el nostre tan somiat objectiu.


Com en les dues rondes anteriors, la pinya està ben quadrada i després de col·locar-nos els segons, les gralles anuncien que el castell va a començar. Però en col·locar-se els treços, el Edu (segon de la rengla) i l'Abel (terç de la Buida) em demanen que surti de pit, ja que la meva rengla 'està entrada', i això faig. Aviso al meu primeres per darrere 'Santos AGAFA'M' i em sento per obrir el castell. Un castell que puja segur i es corona sense problemes mentre l’agulla va pujant per l'interior del mateix. L'enxaneta fa l'aleta, la plaça aplaudeix i panteixa mentre l'acotxadora es col·loca en el pilar i el castell es va despullant d'una manera que frega lo sensual per deixar en el seu centre un nou pilar de 5 que, com l'anterior, es desmunta sense problemes davant el deliri general. És en aquest moment quan la Plaça de l'Església de Castelldefels abraça la seva colla amb un sonor, càlid i llarg aplaudiment. Una colla petita, degana del Baix, que acaba de fer la millor actuació dels seus 35 anys d'història en descarregar el 5 de 7, el 4 de 7 amb l'agulla i el 3 de 7 amb l'agulla, i A LA PRIMERA ...!

Però calia posar-li la cirereta al pastís i, després d'un fastuós 7 de 7 dels Xicots de Vilafranca i el 3 de 6 dels Vailets de l'Empordà per acabar la tercera ronda, els Grocs oferíem a una plaça agraïda, un súper Vano de 5 (4 pilars de 4 i, en el centre, un pilar de 5); mentre que els de Vilafranca tancaven la seva actuació amb un Vano de 5 i els de l'Empordà amb un pilar de 4.


A la diada de Festa Major, cal sumar-li la Diada de Vigília que vam celebrar dissabte a la tarda, amb Vailets de Gelida i Castellers de les Roquetes (gràcies per l’ajuda a les pinyes), en què vam descarregar el primer 7 de 6 de la nostra història, un 3 de 6 i un 4 de 6 simultanis, i un 3 de 6 aixecat per sota. També durant la cercavila i processó de Festa Major, vam descarregar 12 pilars de 4, amb 12 alineacions diferents, a més d’un 3 de 6, un 2 de 6, un 4 de 6 i un 4 de 6 amb l’agulla.


Després d'una festa major de somni, m'agradaria felicitar a tots/es i cadascun/a dels meus companys/es de colla, tots/es increïbles i meravellosos/es.

A la valenta canalla (entre els quals es troben les meves dues princesetes), els/les més petits/es i valents/as de la colla, però alhora gegants quan s'enfilen dalt dels castells.

Als/les companys/es troncaires, equilibristes en les altures sobre les nostres espatlles.

Als meus companys de pis, el millor suport que un segon pot desitjar.

Al nostre equip tècnic per la seva dedicació, temps i paciència. No hi ha prou or al món per pagar tota la feina que feu i el que aguanteu.

A les nostres Gralles 'Toc de Vent', per acompanyar-nos amb la seva música en totes les diades, sou part fonamental de tots els castells.

A Kayte Locke per les seves magnífiques i sempre esperades fotografies.

Però sobretot, GRÀCIES I MIL VEGADES GRÀCIES a la pinya. Una pinya forta i ferma com una roca, de la qual també formo part com a lateral o diagonal (us odio) per darrere, que dóna la seguretat que un castell necessita perquè es descarregui amb èxit.

SENSE PINYA NO HI HA CASTELL!!!


Menció especial (sense voler desmerèixer a la resta de la colla) al meu 'EQUIPO A', format per aquelles mans que em toquen directament i fan que em mantingui sobre de la pinya. Ja són més de dos anys que està format per Lourdes (baixa i en aquesta diada contrafort) forta i patidora, l’Angel (el meu baix en diverses ocasions aquesta temporada i en els castells d'aquesta diada), ells suporten els meus peus i el pes de tot el castell sobre les seves espatlles; ajudats pel Manolo (contrafort), el seu pit i braços mantenen al/a baix/a al seu lloc, reforçant la seva esquena i fixant les seves espatlles; l’Oscar (agulla) ell s'encarrega de bloquejar els meus genolls perquè no me'n vagi cap endavant i vigila que tot vagi bé a baix; el Lluis i el Jose (laterals), ells agafen les meves cames i fan que em mantingui estable sobre del/a baix/a; el Santitos (primeres per darrere) les seves mans són el meu seient, tantes vegades necessitat, tantes vegades salvador; no m'oblido de les crosses, que ajudeu al/la baix/a a aguantar tant de pes i dels diagonals, que sou capaços de quadrar el cercle amb els vostres llargs braços. GRÀCIES A TOTS/ES per aguantar-me i mantenir-me sobre  la nostra impressionant pinya, sense vosaltres no sóc res, amb vosaltres sóc millor casteller, ocupi la posició que ocupi.

És de ben parits ser agraïts, és per això que voldria agrair l'ajuda a les pinyes dels companys Grimpamons Castelldefels, Xicots de Vilafranca, el Vailets de l'Empordà, Castellers de Terrassa, Castellers del Prat, Encantats de Begues i Arreplegats. GRÀCIES.

Ara toca descansar fins al divendres 1 de setembre, quan reprendrem els assajos per afrontar les pròximes diades, nous reptes i objectius, com la Festa Major d'Hivern o el Concurset de l'any que ve.

Vull tancar aquesta crònica amb el crit de guerra del nostre Cap de Colla, el Josele...

PIT AMUNT I VISCA LA DEGANA

VISCAAAAA ...!

Chesco Felices.

Orgullós casteller dels Castellers de Castelldefels.