jueves, 18 de diciembre de 2014

Comunicat d'Esquerra en defensa de la participació ciutadana, la transparència i el consens en la gestió del mapa sanitari públic a castelldefels

Intervenció d'Esquerra al ple municipal d'avui, dijous 18 de desembre de 2014

Atès que el Govern de l’alcalde Manuel Reyes està excloent a la ciutadania i al col·lectiu professional de la sanitat pública de Castelldefels el debat sobre la idoneïtat de l’emplaçament del III CAP de la ciutat, actualment previst a l’illa d’equipaments de l’antiga escola Vista Alegre, entre els barris de Vista Alegre i Els Canyars.

Atès que aquest govern municipal no ha cercat el consens veïnal, ni dels professionals, ni de les associacions de malalts si no que al contrari, ha actuat d’esquena.

Atès que, segons va manifestar el Regidor Jesús Romo en la reunió del Consell de Barri de Vista Alegre del passat 3 de desembre, aquest Ajuntament s'ha compromès per carta amb la Conselleria de Sanitat, a cedir els terrenys on s'ha d'ubicar el III CAP, tot i afirmar desconèixer quins serveis s'hi prestaran ni haver-ho debatut en Ple Municipal.

Atès que aquest Govern, tot i haver-se compromès a cedir els terrenys a la Conselleria de Sanitat, no ha aprovat encara el Pla Funcional per al nou equipament elaborat per CatSalut a febrer de 2014 i aprovat per la Generalitat a juliol de 2014, segons que ha confirmat el Govern de Catalunya, a petició del grup parlamentari d’Esquerra Republicana.

Atès que no s’ha informat els veïns i veïnes sobre els usos previstos ni s’ha consultat la idoneïtat de l’emplaçament tant pel que fa a l’accés amb transport públic com sobre els serveis definitius a prestar.

Atès que en tallers multitudinaris de participació ciutadana, el veïnat de Vista Alegre ja va definir a quins usos volia que es destinés l’illa d’equipaments de l’antiga escola Vista Alegre.

Atès que la Sanitat Pública és un dels principals pilars de l’Estat del Benestar i que la ciutadania és molt sensible a qualsevol decisió que l’afecti. Més si és sense comptar amb ella ni informar-la adequadament.

Per tot això, sol·licitem al Ple l’aprovació dels següents:

ACORDS

Primer.- Exigir al govern en minoria d’aquest Ajuntament que faci pública tota la informació relativa a les negociacions que està duent a terme amb la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya.

Segon.- Comunicar a la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, que el compromís adquirit per l’actual equip de govern l’ha fet a títol propi, a les portes d’unes eleccions municipals. L’Ajuntament de Castelldefels no l’assumeix en tant no s’arribi a un consens entre veïnat, professionals de la sanitat i associacions de malalts de Castelldefels sobre les necessitats reals de la ciutat en matèria de salut pública.

Tercer.- Posar aquesta informació en coneixement de totes les parts implicades i crear una Taula per la Sanitat amb representants veïnals, polítics, professionals de la sanitat i associacions de malalts per tal de convidar-los a implicar-se activament en el projecte que esdevindrà d'aquesta manera democràtic i participatiu.

Quart.- Dur a terme un estudi sobre les necessitats en matèria de sanitat pública a Castelldefels que permeti ajudar a definir quins són els serveis que interessen al municipi i quina en seria la millor ubicació.

Cinquè.- Dur a terme un procés de participació ciutadana per ratificar les conclusions de l’esmentat estudi.

Sisè.- Fer arribar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de la seva Conselleria de Sanitat, a les entitats veïnals de Castelldefels, a les associacions de malalts i entitats implicades amb la sanitat pública de Castelldefels, i al col·lectiu professional de la sanitat pública de Castelldefels.

Castelldefels. 18 de desembre 2014