lunes, 16 de marzo de 2015

III CAP de Castelldefels. Posant les coses al seu lloc

Comunicat de premsa - Esquerra Castelldefels vol fer un esforç de clarificació davant la intoxicació informativa que l’equip de govern municipal (PP, AVVIC, UDC i trànsfuga Barona) està fent respecte la ubicació i els serveis que prestarà el III CAP de la ciutat.

Resulta incomprensible que un alcalde que afirma no voler el servei d’atenció a les drogodependències a Vista Alegre, tot i saber quin és el Pla Funcional aprovat, es comprometi amb el Departament de Salut per tal de tirar el projecte endavant i inverteixi 110.000 euros en adequar el terreny. Més encara, que enlloc d’informar el veïnat li oculti informació: per exemple, què passa amb l’acta del Consell de Barri del 3 de desembre? Primer la van demanar els veïns sense resultat, després totes les forces polítiques al Ple Municipal. Tot i això, aquest document continua sense aparèixer. Una possible raó és que en aquesta acta hi hauria de constar que, a preguntes dels veïns, l’alcalde va arribar a afirmar que sí hi hauria servei d’atenció i seguiment a la drogodependència però no narcosala.

Amb la intenció de posar les coses al seu lloc, aquests són els fets en ordre cronològic:

27 de juny de 2014. Consell de Barri de Vista Alegre. L’alcalde anuncia, com una bona notícia, que ha aconseguit que el tercer CAP de la ciutat s’instal·li a l’illa d’equipaments de l’antiga escola Vista Alegre i que, el mes de juliol, es durà a terme l’enderroc dels edificis construïts al solar. Els veïns demanen, fins a tres vegades, quins serveis prestarà però Manuel Reyes declina la resposta: “només tenim un esborrany”.

4 de juliol de 2014. Barri de Vista Alegre. Davant els dubtes que planteja tot el que envolta el III CAP de la ciutat, una representació de la Junta de l’Associació de Veïns de Vista Alegre fan una passejada pel barri amb membres de l’Executiva local d’Esquerra i amb Anna Simó, vicepresidenta primera del Parlament i diputada pel Baix Llobregat, qui s’interessa pel tema.

11 de juliol de 2014. El Grup Parlamentari d’Esquerra pregunta a la Mesa del Parlament pels serveis del III CAP de Castelldefels. “Quina previsió té el Departament de Salut d'ubicació del tercer CAP de Castelldefels? En quins terminis treballa? Quins serveis i especialitats prestaria?”

14 de juliol de 2014. Aprovació del Pla Funcional del III CAP de Castelldefels. Tot i l’interès mostrat pels veïns al Consell de Barri, 15 dies abans, l’alcalde no troba oportú compartir amb ells aquesta informació.

31 de juliol de 2014. Comencen les feines d’adequació dels terrenys per ubicar el III CAP a Vista Alegre, segons informa ElCastell.org. Ni una paraula dels serveis que prestarà.

11 de novembre de 2014. Resposta de la Mesa del Parlament a la pregunta del Grup Parlamentari d’Esquerra: “La ubicació prevista per al tercer centre sanitari de Castelldefels és a l'entorn dels barris de Canyars i Vista Alegre d'aquest municipi. Durant el mes de juliol de 2014 s'ha aprovat el Pla funcional d'aquest nou equipament i la previsió és poder iniciar el projecte del centre durant el darrer trimestre d'aquest any. Els serveis a ubicar en aquest centre són els següents: atenció descentralitzada de medicina familiar i comunitària (medicina i infermeria) de l'equip d'atenció primària de Castelldefels – 1 (El Castell), rehabilitació, centre de salut mental d'adults, hospital de dia de salut mental d'adults i atenció i seguiment de drogodependències”

28 de novembre de 2014. Després d’informar veïns i resta de forces de l’oposició, Esquerra Castelldefels fa pública la pregunta i la resposta parlamentària (http://locals.esquerra.cat/castelldefels/article/23461/manuel-reyes-oculta-informacio-a-la-ciutadania-sobre-el-iii-cap)

3 de desembre de 2014. Consell de Barri de Vista Alegre. L’alcalde no troba oportú incloure el tema del III CAP a l’ordre del dia. Sí informa però, que les obres d’enderroc han suposat una inversió de 110.000 euros a compte del Pla de Barris de Vista Alegre, tot i que el III CAP és per Castelldefels i per tant hauria de quedar al marge de les intervencions previstes dins la Llei de Barris. En el torn de paraules, i quan Manuel Reyes ja volia donar per finalitzat el Consell, els veïns tornen a demanar-li pels serveis que prestarà el III CAP i se li fa entrega de la pregunta i resposta parlamentària d’Esquerra, que es demana constin en acta. Manuel Reyes confirma que hi haurà servei d’atenció i seguiment a la drogodependència però no narcosala. Per la seva banda, el regidor d’Urbanisme i Obres, Jesús Romo, informa que s’ha enviat al Departament de Salut una carta de compromís per tal que el projecte tiri endavant sense haver de passar per Ple Municipal.

9 de desembre de 2014. Els veïns reclamen a l’Ajuntament l’acta del Consell de Barris.

18 de desembre de 2014. Esquerra Castelldefels intervé al Ple per denunciar l’obscurantisme que envolta tot el que fa referència al III CAP i en denúncia la manca d’informació i participació ciutadana: http://locals.esquerra.cat/castelldefels/article/23622/esquerra-reclama-al-ple-municipal-que-sinformi-als-veins-i-veines-sobre-lemplacament-i-uso. A continuació fa públic el Pla Funcional i demana la constitució d’una Taula per la Sanitat Pública de Castelldefels que inclogui veïnat, representants del col·lectiu professional de la sanitat pública, associacions de malalts i familiars i l’Ajuntament.

10 de febrer de 2015. Davant la reiteració en l’ocultació d’informació, Esquerra Castelldefels tornem al Parlament i, de la mà de l’Anna Simó, hi registrem dues preguntes més: 1) “Ha tramès l'Ajuntament de Castelldefels cap mena de compromís de paraula o per escrit al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya de cessió de sòl municipal per construir-hi el III CAP de la ciutat? Cas que la resposta sigui afirmativa: quan i en quins termes” i 2) “En cas que l'Ajuntament de Castelldefels hagi tramès per escrit al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya un document de compromís de la cessió de sòl municipal per construir-hi el III CAP de la ciutat, sol·licitem còpia d'aquesta documentació”.

26 de febrer de 2015. El PSC presenta una moció al Ple de l’Ajuntament consensuada amb la resta de forces de l’oposició i amb el suport d’Esquerra, basada en la nostra intervenció del mes de desembre. També s’hi reclama l’acta del Consell de Barri del 3 de desembre de 2014 i la carta de compromís a la que va fer al·lusió el Regidor Romo.

Aquests són els fets i aquesta és la cronologia. Manuel Reyes i la resta del seu equip de govern, incloent-hi AVVIC, Unió Democràtica de Catalunya i el trànsfuga Santiago Barona, poden afirmar ara el que vulguin. El cas és que ells promouen aquest projecte; assumeixen compromisos al marge del Ple Municipal; fan que els fons que correspondrien a la Llei de Barris vagin a pagar obres que són de ciutat; ignoren l’opinió expressada pels veïns en tallers de participació sobre els usos per al solar; oculten documents i intoxiquen amb informacions aparegudes a mitjans públics del Consistori,

Denunciem novament que, per pur electoralisme, Manuel Reyes compromet el mapa sanitari a la ciutat. Un cop construït aquest tercer CAP, no hi haurà volta enrere. Si ara fem un nyap, costarà molt d’arreglar i serà la ciutadania qui ho pagarà.
                                                                                                                                         
Castelldefels, 16 de març de 2015
Executiva Local de Castelldefels.