viernes, 10 de abril de 2015

Esquerra demana que l'espai natural protegit del massís del garraf sigui declarat parc natural

Nota de premsa - Esquerra Republicana de Catalunya ha instat al Govern de la Generalitat de Catalunya a promoure la declaració de l'espai natural protegit del Massís del Garraf com a Parc Natural, mesura indispensable per a millorar-ne la gestió.

El Grup Parlamentari d'Esquerra ha presentat una proposta de resolució al Parlament en aquest sentit, en considerar que els instruments amb els quals compta aquest espai natural no són suficients per a garantir excel·lència en la protecció mediambiental, la promoció agroeconòmica  i projecció ecoturística que un espai natural com aquest mereix i reclama.

Argumenta Esquerra la seva proposta tot recordant que ara fa un any i mig, diverses associacions de caràcter ecologista, de defensa del patrimoni cultural, entitats excursionistes i clubs d'esports de muntanya van promoure un manifest en què es demana la declaració del Massís del Garraf com a Parc Natural.
A aquest manifest s'hi han adherit, mitjançant sengles acords de ple, tots els Ajuntaments els termes municipals dels quals estan inclosos a l'espai delimitat pel PEIN com a Espai Natural del Garraf. També la Diputació de Barcelona ha expressat el seu suport a aquesta petició.

Els valors biològics, paisatgístics i patrimonials d'aquest espai natural abasten des de l'existència de diverses espècies vegetals i animals d'especial rellevància des del punt de vista de la biodiversitat, fins a elements culturals singulars que inclouen restes prehistòriques, castells medievals, construccions modernistes o arquitectura en pedra seca, passant per una confluència de paisatges d'extremada singularitat en el conjunt del país. Actualment el Garraf és gestionat per la Diputació de Barcelona, i disposa d'un Pla Especial de Protecció del Medi Físic i del Paisatge.

Tot i això, no es pot oblidar que el Massís del Garraf, on s'inclouen muntanyes de Castelldefels, per la seva proximitat a la metròpoli barcelonina, pateix una pressió antròpica molt superior a la d'altres espais naturals del territori